Parmezán, alebo Parmigiano-Reggiano je syr z Talianska. Pre jeho výrobu sa používa nepasterizované mlieko z kráv pasúcich sa na lúkach v istých oblastiach Talianska.
O tomto tvrdom syre už isto každý minimálne niečo počul. Možno ste niečo prečítali, možno sa niečo nové o tomto zlatom syrovom bochníku dozviete niečo teraz.

parmezán

Čo o parmezáne možno neviete
1.     Prvé písomné zmienky o vynikajúcom syre z oblasti Talianska sú staré viac ako 2000 rokov. Možno nešlo presne o parmezán, ale už vtedy bola táto oblasť známa výbornými syrmi.
2.      Parmezán je tvrdý syr, ktorý obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny, vápnik a fosfor. Asi 100 gramov tohto syra dokáže pokryť dennú dávku posledných dvoch látok u dospelého človeka.
3.     Na výrobu 1 kila parmezánu je treba 16 litrov nepasterizovaného mlieka. Okrem mlieka do tohto syru nič iné nejde.

kráva

4.      Kvalitu parmezánu kontroluje Konzorcium, ktoré vzniklo v roku 1934. Dozerá na kvalitu každého bochníku syru.
5.     Názov parmezán je francúzska verzia originálneho názvu Parmigiano Reggiano.
6.     100 gramov parmezánu obsahuje toľko bielkovín koľko je v 225 gramoch bravčového mäsa, alebo v 190 gramoch pstruha
7.     Počas zrenia sa bochníky parmezánu každý deň kefujú a obracajú.
8.     Pôvodný recept na výrobu parmezánu vymysleli mnísi. Snažili sa prísť na najvhodnejší spôsob konzervovania mlieka. Od tých čias sa výrobný proces syru v podstate nezmenil.

obchod se sýrem

9.     Jeden bochník parmezánu váži cca 40 kg. Na jeho vyrobenie je treba asi 600 litrov mlieka.
10.Syr zrejúci 48 mesiacov, teda 4 roky, je označovaný ako stravecchio – mimoriadne starý.
11.Štyri talianske banky prijímajú od hospodárov bochníky parmezánu ako záruku za splatenie pôžičky. Ak hospodár nesplatí svoju pôžičku, banka syr predá a zaplatí sa tak hospodárov dlh. Čím starší bochník parmezánu je, tým vyššia je jeho hodnota. Kvôli takýmto pôžičkám majú banky vytvorené špeciálne sklady.
12.V roku 2008 rozhodnutím Európskeho súdu získal parmezán ochrannú známku.